Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Elképesztő, hogy megfiatalodott Robert Downey Jr.

  • TV GO
  • 2016. 05. 17., 05:50
  • Akció-Kaland, Dráma, Sci-fi

Május 5-én mutatták be a magyar mozik az Amerika Kapitány: Polgárháborút, melynek egyik, a nyolcvanas években játszódó flashback jelenetében tinédzserként láthatjuk a Vasembert. A trükk nem smink, hanem digitális utómunka eredménye, és egészen lenyűgöző, milyen hitelesen sikerült.

A szóban forgó jelenetben az ügyes kezű effekteseknek köszönhetően az 51 éves színész nagyjából úgy fest, mint 1987-es, Fagypont alatt című filmjében, melyben (21 évesen) egy 18 éves srácot alakított. A lenyűgöző trükköt ugyanaz a Lola VFX nevű cég valósította meg, amely annak idején sikeresen fiatalította meg Michael Douglast is egy másik szuperhősfilmben, A Hangyá-ban, de hozzájuk fűződik a Brad Pitt arcán véghez vitt varázslat is a Benjamin Button különös életé-ben, amelyben a főhős „visszafelé öregedett” (és amely film nem mellesleg Oscar-díjat nyert a vizuális effektjeiért).

A Polgárháború szóban forgó trükkfelvételének megvalósításáról Trent Claus, a vizuális effektes csapat vezetője mesélt a Hollywood Reporternek. Elmondása szerint a folyamat már azzal párhuzamosan elkezdődött, hogy a filmesek rögzítették Robert Downey Jr-ral a jelenetet. A digitális megfiatalítás pedig egyszerre emlékeztet a plasztikai sebészek és a Photoshop-mágusok munkájára.

Robert Downey Jr. a Fagypont alattban (Forrás: John Clifford / Kobal / The Picture Desk)

„Hasonló az eljárás, mint amikor a Photoshop különböző eszközeit használjuk, de attól eltérően itt nem egyetlen képen, hanem egy felvétel másodpercenként 24 képkockáján kell átmennünk” – számolt be róla Claus, aki azt is elárulta, hogy a fiatalítás legfontosabb része az volt, hogy az arcnak az évtizedek során megereszkedett részeit digitálisan vissza kellett rakniuk eredeti helyükre. Ezután pedig az olyan aprólékos munka következett, melynek során a bőr tónusán javítottak, eltüntették az apró hajszálereket, illetve visszaadták a bőr fiatalos ragyogását.

És hogy mihez tudtak a szakemberek viszonyítani? Egy színész esetében egy ilyen helyzetben viszonylag könnyű dolguk van, hiszen rengeteg korabeli anyag áll a rendelkezésükre. Downey Jr. 25-30 évvel történő visszafiatalításához az effektesek a fentebb már említett filmjének, a Fagypont alatt-nak a képsorait használták kiindulási pontként. Ez a könnyebbség jelenti ugyanakkor egyszersmind a feladat nehézségét is, hiszen a közönség is pontosan emlékszik, hogyan festett a színész akkoriban, így egészen pontos elvárásaik vannak.

Robert Downey Jr. a Fagypont alattban, közelebbről (Forrás: Kobal / The Picture Desk)

A konkrét esetben további nehézséget jelentett az is, hogy a jelenet viszonylag hosszú volt és tele volt arcközelikkel. „A snitt majdnem 4 ezer kockából állt, Tony Stark pedig ide-oda járkált benne, fizikailag is kapcsolatba került két másik színésszel, mind a közelükben elhelyezett tárgyakkal, továbbá egy nagyon hosszú, megszakítatlan ideig közeliben látjuk az arcát” – ecsetelte a szakember.

A vizuális effektesek által használt eljárás egyébként nemcsak arra ad lehetőséget, hogy egy színész a segítségével eljátszhassa saját fiatalkori énjét, hanem például arra is, amit a szakmában „sminkelésnek” neveznek, és ami sokkal gyakrabban bevetett trükk, mint gondolnánk. Ennek során visszafogottabb szépészeti eljárásnak vetik alá a szóban forgó színészek arcát, annak érdekében, hogy bőrhibáik ne legyenek olyan feltűnőek, és hogy bőrük textúrája minél tökéletesebb legyen. Ezeket a konkrét eseteket viszont a stúdiók érthető módon igyekeznek titokban tartani, így erről további részleteket nem is meséltek a Lola VFX munkatársai.

Ami megereszkedett, megemelték (Forrás: Frazer Harrison / Getty Images North America / AFP)

Egy másik szakember, Paul Debevec viszont elmondta, hogy az arc megfiatalítása vagy felfrissítése mellett egy másik fontos felhasználási területe a szóban forgó trükknek, amikor a színész megkettőzésére vagy digitális másának megalkotására van szükség. Az első esetre jó példa, amikor a Social Network – A közösségi háló-ban Armie Hammer egymaga játszott el egy ikerpárt, a másodikra pedig Paul Walker tragédiája, akinek a halála épp a Halálos iramban 7 forgatása közben következett be.

„Ez már egy sokkal összetettebb folyamat, mint a digitális make-up. Ilyenkor tulajdonképpen egy ember digitális verziójának létrehozásáról van szó, egy háromdimenziós, mozgatható, bevilágítható modellről, amit „arc-scannelés” segítségével hozunk létre” – árulta el Debevec. A nagyobb stúdiók ma már a komolyabb produkciók esetében minden sztárról készíttetnek munkába állása előtt egy ilyen modellt, amit utána archiválnak.

Robert Downey Jr. az Amerika Kapitány: Polgárháborúban (Forrás: Marvel Entertainment / Marvel Studios / Collection Christophel)

Az Amerika Kapitány: Polgárháború vizuális effektesei számára emiatt állt elő az az érdekes helyzet, hogy Robert Downey Jr-ról már rendelkezésre állt ez a modell, mivel annak idején úgy volt: ő játssza a férfi főszerepet a Gravitáció-ban. Habár a szerep végül George Clooney-é lett, Downey-ról is elkészült a 3D-scan, ami nagyban megkönnyítette a szakemberek életét, hiszen fel tudták használni az aktuális eljárás során – még a végén elhisszük, hogy a vizuális effektes munka egyszerűen gyerekjáték…

ROBERT DOWNEY JR. FILMJEI A TV GO-N:

- A hihetetlen Hulk
- A séf
- Terhes társaság

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Marvel Entertainment / Marvel Studios / Collection Christophel

Kategóriák: Akció-Kaland Dráma Sci-fi

Filmek Neked!

Gru

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs vígjáték (2010)

Testcsere

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2011)

Tad Jones csudálatos kalandjai

Színes, magyarul beszélő, spanyol animációs film (2012)

Éttermi élet

Színes, magyarul beszélő,amerikai vígjáték (2012)